Lekhfa Spring Tour sets off on a high note مريم صالح وموريس لوقا وتامر أبوغزالة يطلقون جولة جديدة للإخفاء

30411634_2105013616205987_2263906583463329792_o

 

Each of these three musicians has an impressive history, but their debut album together is an edgy triumph” ***** The Guardian

“Every track is just a dream come true” Max Reinhardt, BBC Radio 3’s best 12 albums of 2017

Over the past weekend, the first leg of Maryam Saleh, Maurice Louca and Tamer Abu Ghazaleh’s Lekhfa Spring 2018 tour kicked off at Philharmonie de Paris, as part of the major Al Musiqa exhibition celebrating Arabic music past and present. Lekhfa was then ushered to one of Europe’s best festivals for adventurous music, REWIRE Festival in The Hague.

Maryam Saleh, Maurice Louca and Tamer Abu Ghazaleh, names that have turned heads in alternative Arabic music with solo albums and conspicuous collaborations, with Lekhfa they give birth to an off kilter sound where layers of grit and beauty intertwine in and around the dystopian poems of their contemporary Mido Zoheir. Following album release concerts in Cairo, Dubai, Amman, London, Stockholm & Paris in Fall 2017, the live rendering of their game-changing album continues its worldwide touring journey with Maryam Saleh on vocals & duff; Tamer Abu Ghazaleh on vocals, oud & buzuq; Maurice Louca on keys, guitar & slide guitar; Khaled Yassine on drums, Mahmoud Waly on bass (Elie Afif on bass in UK shows) and Ghassan Bouz on percussions.

Lekhfa was released via Arab independent label Mostakell worldwide in September 2017 on Vinyl, CD, streaming and digital download: http://smarturl.it/Lekhfa

اطلق كل من مريم صالح وموريس لوقا وتامر أبوغزالة يوم السبت الماضي جولة الربيع لالبومهم الإخفاء والتي بدأت بحفل باريس في قاعة سيتي دلا ميوزيك فيلهارموني، ثم المشاركة في المهرجان العالمي ريواير ب هولندا.

يأتي كل من مريم صالح وموريس لوقا وتامر أبو غزالة من خلفيات مختلفة مكرَّسة في الموسيقى العربية البديلة، لكن دروبهم استمرت بالتقاطع فعملوا إلى جوار بعضهم البعض مستقين من مصادر الإلهام ذاتها، كتقديمهم ترجمات مختلفة لموسيقى المهرجان المصرية. خلال السنوات الماضية، تنقَّل الموسيقيون سويةً بين استوديوهات تسجيل في القاهرة والاسكندرية وبيروت وعمان خلال رحلة بحث عن صوتهم المشترك، وجاءت النتيجة في الألبوم المشترك، الإخفاء.

أتاحت قصائد زُهير للثلاثي تواصل أفكارهم المشتركة حول الحالة المصرية التي تجري مع الواقع في دائرة، تطارده وتهرب منه باستمرار. يبدو ذلك واضحًا في التباين بين صوتي مريم وتامر، حيث يأتي غناء مريم مباحًا للعواطف وتقلباتها كمخمورٍ عفوي، بينما يغني تامر متمترسًا خلف ستارةٍ رقيقة من التهكم والعبث. يبدو ذلك أيضًا في السيطرة المشتركة للموسيقى الهلوسية وموسيقى الشعبي على الألبوم، لتخلق كلاهما مناخًا سرياليًا يشبه حالة الانتشاء الدائمة التي تلين الزوايا الحادة للحياة في مصر.

بعد جولات إصدار الألبوم في كل من القاهرة، دبي، عمان، لندن ، ستوكهولم وباريس بالتزامن مع إصدار الألبوم في ٢٠١٧ ، يستمر الفريق في التحضير لجولته الجديدة للمشاركة في حفلات ومهراجانات العالمية في مطلع الشهر القادم .

قامت شركة مستقل للإنتاج والتوزيع الموسيقي بإصدار ألبوم الإخفاء في سبتمبر ٢٠١٧  بجميع المتاجر الموسيقية والرقمية حول العالم.